[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css=”.vc_custom_1507991922722{margin-top: 32px !important;margin-right: 32px !important;margin-bottom: 32px !important;margin-left: 32px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Zašto vam je potrebno održavanje web sajta kad vaš sajt samo stoji na internetu? Iz perspektive prosečnog korisnika interneta ovo zvuči veoma logično. Naročito ako ste vlasnik male firme koja poseduje prezentacioni web sajt. Ne želite čak ni da imate sekciju  vesti / novosti / blog.

Šta vaš web sajt zapravo radi dok stoji na internetu

 

Vaš sajt ustvari uopšte ne stoji na internetu. On radi non stop 0-24h. Svaki put kada imate posetioca na sajtu, vaš sajt razmenjuje informacije. Daje informacije korisniku i komunicira sa serverom.

To onda nije problem, ja ionako imam mali broj posetioca na web sajtu

 

Razmena informacija izmedju posetilaca i servera nije jedina vrsta komunikacije koju vaš web sajt radi. On zapravo neprekidno komunicira sa robotima.

Kakvim sad robotima na internetu?

 

Pravi odgovor na ovo pitanje bi bio raznoraznim, ali počećemo od najdobroćudnijih. Roboti su programi koji imaju različite svrhe, ali najčešće služe za skupljanje informacija sa web sajtova.

Onog trenutka kada postavite web sajt na internet, roboti počinju da posećuju vaš web sajt, i skupljaju informacije sa njega. Primer dobroćudnog robota je Google robot. On skuplja informacije sa vašeg sajta da bi indexirao vaš sajt, i postavio te informacije na Google pretraživač.

Roboti se koriste u različite svrhe. Skupljanje informacija sa sajta ne mora biti sa dobrim namerama. Primer je robot (crawler) koji skuplja sve mailove sa websajtova, jer npr. njegov vlasnik (marketinška agencija) pravi bazu email adresa.

Roboti mogu da se programiraju da vrše brute force attack. Ove vrste napada su veoma česte. Imate program (robota koji pogadja administratorski user i password ).

odrzavanje sajtaPrimer brute force napada možete videti ovde

Zašto bi neko baš mene hakovao?

 

Vi i vaš sajt u najvećem broju slučajeva niste meta hakeru. Oni ne žele da naude lično vama ili vašoj firmi. Njima treba server na kom se vaš web sajt nalazi.

 Šta  obuhvata održavanje web sajta?

 

Održavanje web sajta izmedju ostalog obuhvata updejtovanje vašeg WordPress-a, teme na kojoj se on nalazi, i pluginova. Takodje obuhvata svakodnevno praćenje log fajlova, i eventualno blokiranje nekih IP adresa u cilju  zaštite vašeg web sajta.

Više o održavanju Vašeg web sajta, i posledicama neodržavanja možete videti na ovoj strani[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]